Wouter Huis is een Nederlandse multimedia kunstenaar geboren in Oosterbroek in 1974. Hij woont en werkt in Heerlen. Huis richt zich in zijn werk veelal op het verkennen van de grenzen en dimensies van mentale en architecturale ruimtes en vervaagt de grenzen tussen privé en publieke domeinen, en realiteit en fictie. Hij focust zich op ogenschijnlijk onbeduidende details, zoals de hoek van een kamer of de ambiguïteit van zwart materiaal.
Huis creëert minimal objecten, interactieve video-installaties, foto’s, (performatieve) screenings en intervenieert in tentoonstellingen en openbare ruimtes. Door zich te richten op kleine, objectieve veranderingen in de ruimte, daagt hij onze bewuste en onbewuste methoden van categorisatie, representatie, projectie, inversie, contradictie, toeval en literaliteit uit.
In zijn werk brengt hij ook het medium zelf aan bod. Zo heeft hij tijdens Glocal Affairs (Maastricht, 2008) bijvoorbeeld een “illegaal” titelkaartje naast een stuk muur geplaatst dat al deels in wit en grijs was geschilderd. Hierdoor ontstonden twee instant, ready-made monochrome schilderijen door een parasiterende kunstenaar, die iets uit niets creëerde.
Een ander project, “Performance #1” (2011), bestond uit een lege garagebox die voor de duur van het evenement werd omgebouwd tot een bioscoop. Het publiek werd uitgenodigd om te gaan zitten en keek naar een elektrische deur die op een gegeven moment werd geopend om een uitzicht op een ogenschijnlijk oninteressante straat te onthullen. Deze straat en de weinige actie erin werden zo zowel een scherm als een nieuwe ruimte. Op dezelfde manier werden de mensen binnen deelnemers aan een vreemde en stille performance. Het is precies deze staat tussen iets en niets die Huis lijkt te fascineren.
In het werk ‘Zonder Titel (het lampenrek)’ (2021) wordt een transportrek met een verzameling theaterlampen gereconstrueerd. Deze lampen zijn aangesloten op een lichtpaneel dat wordt aangestuurd door een programma met gangbare standen in theatervoorstellingen. Door het rek uit zijn context te halen en de spots in opslagstand te hangen, benadrukt Huis het theatrale karakter van de omgeving en transformeert hij deze tot een decor voor een voorstelling. Het werk is geplaatst in de lobby van het hotel in aanbouw in het Maankwartier, waar het fungeert als een kunstzinnige toevoeging aan de ruimte.
Huis heeft internationaal geëxposeerd in steden als Brussel, Amsterdam, Berlijn, New York, Stockholm, Athene en Heerlen. Hij gebruikt voornamelijk video als medium en richt zich op het regisseren van onze blik naar de aspecten van de architectuur om ons heen die normaal gesproken over het hoofd worden gezien.
Naast zijn eigen praktijk richtte Huis Greylight Projects op, een platform voor artistiek onderzoek, de productie en presentatie van kunstprojecten. In 2013 breidde Greylight Projects uit met een vestiging in een voormalig klooster in Brussel, waar naast een expositieruimte, een kapel voor performances en achttien studio’s zijn gevestigd. Sinds 2021 is Greylight Projects gevestigd in een voormalig schoolgebouw in Heerlen.
Greylight Projects ontwikkelt van uit hun methode “artitieke permacultuur” creatieve praktijken in samenhang met de omgeving en de sociale context. Dit omvat projecten die duurzaamheid bevorderen, interdisciplinair werk en een focus op het voeden van artistieke groei in een collaboratieve setting. De ruimte in Heerlen staat centraal in deze voortdurende inspanningen.
Wouter Huis is a Dutch multimedia artist born in Oosterbroek in 1974, currently living and working in Heerlen. His work often explores the boundaries and dimensions of mental and architectural spaces, blurring the lines between private and public realms, as well as reality and fiction. He focuses on seemingly insignificant details, such as the angle of a room or the ambiguity of black materials.
In his works, Huis shifts the limits and scope of mental and architectural space, the borders of private and public space, the real and the fictive; and by doing so, he delves into the elusiveness of almost-invisible ‘random’ details, such as the ´touchy´ pairing of corners or the ambiguity of black matter. Huis creates minimal objects, interactive (video) installations, photographs and (performative) screenings, and he makes interventions in exhibitions and public spaces. He questions (un)conscious methods of categorizations, (re)presentations, projections, inversions, contradictions, coincidences and literality shifting by focussing on small and (so-called) objective changes in space. Huis has shown works internationally (Brussels, Amsterdam, Berlin, New York, Stockholm, Athens, Heerlen, etcetera).
As an extension to his practice, Huis founded Greylight Projects a platform dedicated to artistic research, the production and presentation of art projects. In 2013, Greylight Projects expanded with a branch in a former convent in Brussels where in addition to an exhibition space, a chapel for performances and eighteen studios are located. And since 2021, Greylight Projects is based in a former school building in Heerlen.
Greylight Projects is currently focused on expanding its approach to artistic research through collaboration and long-term relationships between artists, institutions, and local communities. Their work continues to emphasize the concept of “artistic permaculture,” where creative practices evolve in harmony with the environment and the social context. This includes projects that foster sustainability, interdisciplinary work, and a focus on nurturing artistic growth in a collaborative setting. The space in Heerlen is central to these ongoing efforts.