about

Wouter Huis is een Nederlandse multimedia kunstenaar geboren in Oosterbroek in 1974. Hij woont en werkt momenteel in Heerlen. Huis richt zich op het verkennen van de grenzen en dimensies van mentale en architecturale ruimtes en vervaagt de grenzen tussen privé en publieke domeinen, en realiteit en fictie. Hij focust zich op ogenschijnlijk onbeduidende details, zoals de hoek van een kamer of de ambiguïteit van zwart materiaal.

Huis creëert minimal objecten, interactieve video-installaties, foto’s, (performatieve) screenings en intervenieert in tentoonstellingen en openbare ruimtes. Door zich te richten op kleine, objectieve veranderingen in de ruimte, daagt hij onze bewuste en onbewuste methoden van categorisatie, representatie, projectie, inversie, contradictie, toeval en literaliteit uit.

Huis heeft internationaal geëxposeerd in steden als Brussel, Amsterdam, Berlijn, New York, Stockholm, Athene en Heerlen. Hij gebruikt voornamelijk video als medium en richt zich op het regisseren van onze blik naar de aspecten van de architectuur om ons heen die normaal gesproken over het hoofd worden gezien.

In zijn werk brengt hij ook het medium zelf aan bod. Zo heeft hij tijdens Glocal Affairs (Maastricht, 2008) bijvoorbeeld een “illegaal” titelkaartje naast een stuk muur geplaatst dat al deels in wit en grijs was geschilderd. Hierdoor ontstonden twee instant, ready-made monochrome schilderijen door een parasiterende kunstenaar, die iets uit niets creëerde.

Een ander project, “Performance #1” (2011), bestond uit een lege garagebox die voor de duur van het evenement werd omgebouwd tot een bioscoop. Het publiek werd uitgenodigd om te gaan zitten en keek naar een elektrische deur die op een gegeven moment werd geopend om een uitzicht op een ogenschijnlijk oninteressante straat te onthullen. Deze straat en de weinige actie erin werden zo zowel een scherm als een nieuwe ruimte. Op dezelfde manier werden de mensen binnen deelnemers aan een vreemde en stille performance. Het is precies deze staat tussen iets en niets die Huis lijkt te fascineren.

In het werk ‘Zonder Titel (werktitel: het lampenrek)’ (2021) wordt een transportrek met een verzameling theaterlampen gereconstrueerd. Deze lampen zijn aangesloten op een lichtpaneel dat wordt aangestuurd door een programma met gangbare standen in theatervoorstellingen. Door het rek uit zijn context te halen en de spots in opslagstand te hangen, benadrukt Huis het theatrale karakter van de omgeving en transformeert hij deze tot een decor voor een voorstelling. Het werk is geplaatst in de lobby van het hotel in aanbouw in het Maankwartier, waar het fungeert als een kunstzinnige toevoeging aan de ruimte.

foto: Romy Finke


 

Wouter Huis (Oosterbroek, the Netherlands; 1974) is a multimedia artist who currently lives and works in Heerlen.

In his works, Huis shifts the limits and scope of mental and architectural space, the borders of private and public space, the real and the fictive; and by doing so, he delves into the elusiveness of almost-invisible ‘random’ details, such as the ´touchy´ pairing of corners or the ambiguity of black matter. Huis creates minimal objects, interactive (video) installations, photographs and (performative) screenings, and he makes interventions in exhibitions and public spaces. He questions (un)conscious methods of categorizations, (re)presentations, projections, inversions, contradictions, coincidences and literality shifting by focussing on small and (so-called) objective changes in space. Huis has shown works internationally (Brussels, Amsterdam, Berlin, New York, Stockholm, Athens, Heerlen, etcetera).

As an extension to his practice, Huis founded Greylight Projects a platform dedicated to artistic research,  the production and presentation of  art projects. In 2013, Greylight Projects expanded with a branch in a former convent in Brussels where in addition to an exhibition space, a chapel for performances and eighteen studios are located. And since 2021, Greylight Projects is based in a former school building in Heerlen.